NRS-2002 A malnutríció rizikójának szűrésére.

A MUST kalkulátor az alultápláltság kockázatának felmérésére szolgáló eszköz, amely testsúly, BMI és betegségtörténet alapján értékeli a tápláltsági állapotot.
1. BMI számítás
cm
kg
Számolt BMI:
Állapot:
Pontszám:
>20
0
18.5-20
+1
<18.5
+2
2. Fogyás mértéke
A nem kívánt testtömegvesztés mértékét az elmúlt 3-6 hónapban.
kg
Testtömegvesztés mértéke:
Pontszám:
<5%
0
5-10%
+1
>10%
+2
3. Akut betegség hatásai a tápanyagbevitelre
Válasszon igent, ha több mint 5 napig nem evett elegendően vagy előreláthatólag nem fog tudni elegendően táplálkozni.
Pontszám:
Nem
0
Igen
+2
A számításhoz és a javaslathoz adja meg az adatokat!
Pontszám összesen:
Kockázati kategória:

Alacsony kockázatú betegek (Pontszám = 0)

Rutin ismételt szűrés az egészségügyi környezetnek megfelelően:

  • Kórházban: hetente.
  • Szociális intézményben: havonta.
  • Alapellátásban: évente.

Közepes kockázatú betegek (Pontszám = 1)

  • Dokumentálja az étrendi bevitelt 3 napig, ha a beteg kórházban vagy szociális intézményben tartózkodik.
  • Elégtelen bevitel esetén a táplálásterápia megkezdése.
  • Ha az étrendi bevitel javul, és nincs komoly klinikai aggodalom, akkor a dokumentáció megszüntethető.
  • Ha az étrendi bevitel nem javul, és/vagy klinikai aggályok merülnek fel, fontolja meg a beteg dietetikushoz történő beutalását.

Ismételt szűrés az alábbiak szerint:

  • Kórházban: hetente.
  • Szociális intézményben: legalább havonta.
  • Alapellátásban: legalább 2-3 havonta.

Magas kockázatú betegek (Pontszám ≥2)

  • Utalja a beteget kórházi vagy dietetikai támogató csoporthoz.
  • Növelje és dokumentálja az általános táplálékbevitelt.
  • Kövesse nyomon és vizsgálja felül a gondozási tervet az alábbiak szerint:
    • Kórházban: hetente.
    • Szociális intézményben: havonta.
    • Alapellátásban: havonta.

Termékkereső

Találja meg a betegei igényeinek legmegfelelőbb orvosi táplálkozási megoldásokat.

Fresubin Logo

Üdvözöljük!

Az alábbi weboldal a Fresubin termékekkel kapcsolatos információkat kínál egészségügyi szakemberek számára. Kérjük, jelezze, hogy Ön egészségügyi dolgozó-e. Köszönjük!